Pravljičnih 7 za uspešno objavo na LinkedInu

5. marca, 2022

LinkedIn je z več kot 810 milijoni mesečno aktivnih uporabnikov pomembno družbeno omrežje poslovnega marketinga. Želite na njem izstopati? Ključ do uspešne zgodbe so objave, ki so drugačne od konkurence, privlačne za (potencialne) partnerje in na visokem komunikacijskem nivoju. Pripravili smo vam 7 nasvetov za objavo, ki ne bo samo navdušila sledilcev, ampak prinesla uspešne zaključke poslovnih zgodb.

1. Zbudite pozornost

Za uspeh objave je v prvi vrsti zaslužna njena izvirnost in način, na katerega se lotimo vzbujanja pozornosti sledilcev. Uporabnikom so vidne le prve tri vrstice objave, zato morajo biti le-te premišljene in zasnovane tako, da si bodo sledilci želeli izvedeti več. 

Naj vaše objave na linkedinu zbudijo pozornost. Spoznajte, kako se pripravi zanimivo vsebino, ki bo pritegnila oko in zanimanje vaših sledilcev.

2. Znebite se nepotrebnih fraz in bodite strukturirani

Struktura in oblika besedila imata velik vpliv na pozornost sledilca. Besedilo mora biti jasno, tekoče berljivo, kar dosežemo s kratkimi in jedrnatimi stavki. Veliko vlogo igrajo tudi CTA besedila, po navadi umeščena na koncu objave, z njimi pa povečamo možnost nadaljne interakcije s sledilci. S pomočjo odstavkov lahko besedila razdelimo na sklope, kot si po smiselnosti in vsebini sledijo. Enako lahko dosežemo tudi z uporabo emotikonov, več o tem v nadaljevanju. 

3. Smisel je imeti smisel

Pred začetkom pisanja objave se poskušamo v celoti osredotočiti na idejo, ki jo želimo sporočiti, in si postaviti vprašanje, zakaj v prvi vrsti sploh pišemo to objavo in kakšen je njen komunikacijski namen. V obzir je vedno potrebno vzeti tudi dejstvo, da objava doseže različne sledilce, ki jo lahko različno dojemajo, zato, v kolikor si tega eksplicitno ne želimo, ne sme biti preveč abstraktna in posledično neučinkovita. 

4. Vizualije kot dobrodošla dopolnitev

Besedilni objavi je vsekakor priporočljivo dodati tudi vizualno podobo. S tem objavo poživimo, sporočimo neke dodatne informacije in ji dodamo globji pomen. Pri izbiri vizualije moramo biti pazljivi, da le-ta sovpada s sporočilom in je dovolj kakovostna. Bolje objava brez vizualne podpore kot s slabo in zamegljeno fotografijo, ki ne podpira sporočilnosti besedila. 

5. Emotikoni? Da, ampak v mejah normale

Čeprav so emotikoni po svoji široki uporabi značilni predvsem za Facebook, se mesto zanje najde tudi na bolj profesionalnem omrežju LinkedIn, predvsem z željo po sproščeni komunikaciji v poslovnem svetu. In prav je tako. Paziti moramo le, da je njihova uporaba smiselna glede na zapisano, z njimi pa vsekakor ne smemo pretiravati. Nekaj na objavo je več kot dovolj. 

Previdno izbirajte emotikone (emojis) in ne pretiravajte z izbiro. Zmerna uporaba je najboljša. 
Emojiji v linkedin objavi.

6. #heštegi in označevanje drugih profilov

Heštegi oz. ključniki (#) so zapisi, največkrat na koncu objave, včasih tudi med tekstom, v kolikor je smiselno, in nastopajo kot spremljevalci glavnega besedila. Njihov namen je, da lahko sledilci objave na omrežju najdejo tudi preko ključnih besed, povezanih z našo vsebino. Pri označevanju drugih profilov (@) moramo prav tako razmišljati preudarno in z namenom, da bodo našo vsebino omenjeni profili lahko delili naprej. Heštegi in omembe pridobijo všečke ali komentarje, zato nam je algoritem posledično bolj naklonjen. 

Ključnike ali heštege (hashtag) moramo izbrati predhodno in jih prilagoditi glede na vsebino objave. Prav tako poskusimo pri objavi označiti osebe in strani, ki se dotikajo vsebine. Tako dosežemo večje število ljudi.

7. Kdaj objaviti?

​​Najboljši čas za objavo na profilu je takrat, ko so (potencialni) partnerji dejansko prisotni na spletu. Za razliko od drugih družbenih omrežij (Facebook, TikTok) je omrežje LinkedIn najbolj dejavno med delovnim tednom, natančneje med torkom in četrtkom, in sicer:

  • med 7.30 in 8. uro zjutraj (pred službo),
  • opoldne (med malico),
  • med 5. in 6. uro popoldne (po službi).

Gre sicer za precej osnovne študije o časovni primernosti objav, ki se lahko razlikujejo glede na določeno panogo, v kateri se podjetje nahaja. Ravno zato je prvotno priporočljivo objavljanje ob različnih terminih in s tem priprava analize aktivnosti, na podlagi katere nato pripravite lastno strategijo objavljanja. 

Seveda je za ustvarjanje učinkovite objave smiselno upoštevanje številnih pravil, mi smo tukaj izpostavili zgolj pravljičnih 7:

  • Začetna vzbuditev pozornosti
  • Strukturirano in nepotrebnih fraz očiščeno besedilo
  • Pomen smiselnega sporočila
  • Vizualna postavitev
  • Dodajanje emotikonov
  • Smotrna uporaba heštegov in označevanja drugih profilov
  • Termin objavljanja 298BC

LinkedIn omogoča številne formate vsebin (besedilo, fotografija, anketa, video, vprašalnik …) in glede na vašo ciljno skupino ter zastavljene cilje je odvisno, za katerega se boste odločili. Zavedati se moramo, da nimajo vsi enakega učinka na publiko, zato je izbor morda veliko pomembnejši kot mislimo. 

Če potrebujete pomoč pri postavljanju relevantnih ciljev in doseganju rezultatov, pa vam je vedno na voljo naša ekipa: kontaktirajte nas na info@ipm-komunikacije.si ali preko našega LinekdIn profila.

Avtor

Jana Bedenik

Jana Bedenik

Višja svetovalka za marketing Jana je magistra tržnega komuniciranja in entuziastka na področju digitalnega marketinga. S fokusom na vsebinskem marketingu ji snovanje kampanij predstavlja nenehne priložnosti in izzive. Med svojimi večletnimi izkušnjami znotraj številnih področjih marketinga najraje izpostavi uspešne zgodbe družbenih medijev in organizacije dogodkov. S pozitivnim in motiviranim pristopom, predanostjo svojemu delu ter z željo po kreiranju uspešnih zgodb, predstavlja dodano vrednost naši ekipi.